CZBG Forum

Bivši (sa)igrači o Ljubi Georgijeviću

Hokejaška scena se oprašta od jednog od velikana ove igre. Napustio nas je čika Ljuba Georgijević, bivši golman Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, čovek koji je na golu stajao bez kacige i koji je ispisao istoriju jugoslovenskog i srpskog hokeja. Čika Ljuba je imao mnoštvo prijatelja na ledenoj plohi, bez obzira da li su to bili njegovi saigrači ili protivnici. Uvak je bio poštovan i cenjen, pre svega jer je bio divan čovek, oličenje pravog sportiste. Zato smo i zamolili neke od njih da kažu svoju poslednju  reč o čika Ljubi i da se oproste od svog prijatelja, kolege, saigrača i suparnika.

Foto: KHK Crvena zvezda

“Mnogo lepih stvari sam naučio o hokeju od njega, ali i o životu. Često se setim njegove priče o dobroj selekciji ljudi u hokeju i načina na koji to treba da se radi, a najbolji primer je da su ljudi, koje je on selektirao, i dalje aktivni kroz veteranski hokej. Kao golman, bio je fantastičan, a još bolji čovek i doktor”, rekao je Dušan Duja Zečević.

Ljubomir Georgijević je imao i suparnike koji su ga izuzetno poštovali i cenili, a jedan od njih je i gospodin Rašid Šemsedinović koji kaže:

“Pre svega, mnogo mi je žao što je sa životne scene otišao divan čovek, roditelj, suprug i ortoped. Kao sportista, golman Hokejaškog kluba Crvena zvezda, ostavio je dubok trag u ovom sportu. Bili smo veliki suparnici, ali korektnost je bila obostrana. Imao sam veliku čast da, poslezavršetka reprezentativne karijere, baš ja budem taj koji će naslediti dres nacionalne selekcije Jugoslavije. Među ljubiteljima ovog sporta ostaće velika praznina. Ostaće u lepom sećanju svima koji su ga poznavali. Ljubo, neka ti je večna slava!”

Od onih iz suprotnog tabora, možda i najpoznatiji bi je Zvonko Mihajlovski koji je rekao sledeće:

“Hokejaški Beograd tuguje! Izgubili smo zaista jednog velikog čoveka i istinsku legendu, u pravom smislu te reči. Bili smo veliki suparnici na ledu, ali smo bili prijatelji van njega. Ja sam imao čast da prvi sezonu zaigram u reprezentaciji onog trenutka kada je Ljuba igrao svoju poslednju. Bio je izuzetan golman, virtuoz među stativama. Imao je čudnu tehniku. Znao je tako da izvije telo, a noge su mu se razvukle od stative do stative, pa je bilo neverovatno teško dati mu gol. Znali smo se često šaliti oko toga i mnogo puta sam mu rekao da je nesavladiv. Ja, koji sam inače bio izuzetno efikasan igrač, nikada nisam uspeo Ljubi da dam gol. I ne samo ja, nego i mnogi drugi. Još jednom, za mene je Ljuba Georgijević verovatno najbolji golman svih vremena na ovim prostorima. Neka počiva u miru!”

Iz Slovenije se javio, po rečima mnogih, možda i najbolji hokejaš sa ovih prostora, gospodin Albin Felc.

“Vrlo mi je žao zbog ove vesti. Ljubomira se vrlo dobro sećam, bio je odličan golman i izvanredan drug. Stvarno smo se dobro razumeli. U moje ime izražavam saučešće njegovoj porodici.”

Nikola Vidić za čika Ljubu kaže:

“Ljuba je stvarno legenda. Čim kažete legenda, rekli ste sve. Bio je izvanredan golman, reprezentativac, ali je i izuzetno dobro poznavao sisteme u igri i taktiku. Jedno vreme nas je i trenirao. Neka mu je večna slava!” 

Share this...
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 Komentar

  1. Ljuba se nikada nije plašio ni paka ni smrti, to je primer kako živeti kao STOIK, ispuniti svaki dan svojom energijom davanja, pomaganja i stvaranja. To bi bio primer dostojan života, to je maturski rad života kada si speman za nešto novo u novim božijim formama. Osmeh mi je na licu i njegov liku u mojoj suzi u kojoj je njegov lik i delo. Laf i Dasa, ali pre svega prva klasa.
    Danas slavimo Ljubu Georgijevića i njegovu privilegiju da bude naš deo života i time ga učini bogatijim a nas blagoslovenim da smo ga poznavali… evo sad čujem njegov prepoznatljiv smeh i nadmen glas. Volim te, uvek tvoj PILOT

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *