CZBG Forum

Osvrt na 18. međunarodni turnir “Miodrag Šišić – Šile”

XVIII po redu turnir u hokeju na ledu, renomiranog imena “Miodrag Šišić – Šile“, održan je u Beogradu, na ledu hale Pionir, u vikendu koji je za nama.
Kraj nedelje, tačnije 14. i 15. april protekli su u znaku tradicionalnog memorijalnog Šiletovog turnira, za najmlađe hokejaše.
Zahvaljujući zaista kvalitetnoj saradnji sa Ministarstvom sporta i omladine, kao i sa Turističkom organizacijom grada Beograda, učešće u turniru ostvarilo je čak 14 klubova (što čini 28 timova) iz Srbije, Hrvatske, Bugarske i Bosne i Hercegovine. To znači da je ledenom dvoranom Pionira klizalo i preko 380 mališana, odigravši veliki broj od oko 140 utakmica!

(na linku http://www.czbgtv.com/2018/04/02/xvii-medjunarodni-turnir-u-hokeju-na-ledu-miodrag-sisic-sile/ pogledajte detaljnije informacije u vezi sa klubovima učesnicima)

Činjenica da je Šiletov turnir jasan primer tradicije i kvaliteta, koji govori u prilog razvoju hokeja, pružanju podrške mališanima i podsticaju osnivanja turnira sličnih Šiletovom (poput Zmajčeka u Sloveniji, Zagreba u Hrvatskoj, zatim u Sarajevu, Subotici, Novom Sadu…), navodi na vrlo logičnu znatiželju – ko je bio Šile?

Miodrag Šišić Šile, (24.2.1943. – 5.2.1998.), kao beogradsko dete, bio je neodlučan u odabiru bavljenja između biciklizma i hokeja. Ipak, odrastanje u vreme kada se na Tašmajdanu 1954./1955. godine otvara klizalište, te se doživljava ekspanzija hokeja, kao i to što se u tom periodu nalazi među budućim velikim hokejaškim imenima, čini da biciklizam ostane tek rekreativna aktivnost preko leta. Na ada već izuzetno popularnom Tašu, koji okuplja mnoga velika imena iz raznih sfera života, 1957. godine, osniva se hokejaški klub Avala. Sve do 1960. godine, Šile, zajedno sa Koljenšićem, Šemsedinovićem, Bonom, Krnetom i drugima, ostaje u klubu. Nakon što se HK Avala rasformirala, svi odlaze u več oformljene beogradske klubove, poput Crvene zvezde, Patizana, OHKB-a… U Crvenoj zvezdi, Šile ostaje sve do 1965. godine, kada odlazi u Švedsku, gde nastupa punih šest godina, da bi se konačno 1971. godine vratio u Crvenu zvezdu i tu ostao do kraja svoje igračke karijere, 1982. godine. Ipak, kraj igračke karijere nije značilo i konačno opraštanje od hokeja. Šile postaje internacionalni sudija. Ujedno, u crvenoj zvezdi, ostaje u svojstvu podpredsednika kluba, gde igra izuzetno važnu ulogu, sobziom na to je bio od velike pomoći i pružanju podrške klubu u vreme kada je pomoć sponzorai prijatelja kluba izostala. Šile je takođe bio član Saveza hokeja na ledu Jugoslavije, te je bio direktor reprezentacije za selekcije do 18 i do 20 godina.
U čast ovako velike ličnosti kluba, njegovi saigrači, iznad svega prijatelji, već 2002. godine osnivaju memorijalni turnir koji će poneti njegovo ime za svoj naziv, uz pomoć Sportskog Saveza Palilule. Tada, turnir je brojao svega šest klubova učesnika.
Kroz godine napredovanja i razvijanja, turnir je uspeo da zabeleži nastupe mališana koji danas predstavljaju hokejaše čija se imena nalaze i na rosterima reprezentacije za seniore (poput Novakovića, Ogrizović, Kerezovića, Stepanovića…).

Koordinator turnira, gospodin Vojin Koljenšić, čije se aktivno učešće u održavanju turnira i ovog puta ističe, navodi prema stručnom mišljenju, da se klub svakako može pohvaliti brojnošću učesnika, kao i činjenicom da su na led stali mlađi treneri koji pokazuju izuzetno veliko umeće i kvalitet u radu sa mališanima. Takođe, ne sme se izostaviti veliko interesovanje sportskih i turističkih organizacija, a u vezi sa Šiletovim turnirom, što ukazuje na inicijativu da se hokej razvija i širi i u južne delove Balkana.
Važno je napomenuti, navodi Koljenšić i izuzetnu zahvalnost sponzorima i volonterima koji su imali učešća na turniru, kao i veteranima Crvene zvezde, roditeljima hokejaša iz selekcija u8 i u10, Sekreterijatu za sprt grada Beograda, Sportskom centru Tašmajdan, ali i svoj podršci sa tribina.

Ne bi trebalo zaobići ni činjenicu da se nakon održanog Šiletovog turnira, sezona na ledu za ove mališana ne završava.
Štaviše, kroz period marta i aprila meseca, najmlađe hokejaše čeka put na turnir u Sofiji već 23. i 24.3., gde će imati prilike da upoznaju rad i kvalitet timova iz Austrije, Slovenije i Italije. Dalje, 6. i 7. aprila, putuju na turnir u Istambul, a na poziv Federacije Turske.

Još jedan Erste turnir za selekciju u10, koji je u ovom momentu u zaostatku, usled održavnja dva Svetska prvenstva kojima je Beograd domaćin, planiran je za kraj aprila.

Već u maju mesecu planirane su suve pripreme, dok će se već u junu stati na led u trenažnom centru Olimp-a.

Share this...
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ostavi komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *